Acteur

reactie(s)
Als acteur sta je op het toneel! Bijvoorbeeld in theaters en buurthuizen. Je kunt ook acteren bij feesten en bijeenkomsten van bedrijven en particulieren of op straat. En je kunt werken voor een animatieteam in een vakantiepark of in een studio, bijvoorbeeld voor het opnemen van TV-commercials of het inspreken van radiocommercials. Daarnaast verdienen sommige acteurs geld met het geven van workshops.

Wat doe je?

Je speelt in voorstellingen of korte acts. Je studeert je rol in, repeteert en bent eigenlijk altijd bezig om je spel zo goed mogelijk te maken. In kleine producties zorg je ook voor de kleding, grime en hulpmiddelen. Een groot deel van je tijd ben je bezig om nieuwe opdrachten te zoeken. Daarvoor moet je audities doen, veel netwerken en contact hebben met artiestenbureaus. Omdat je vaak tijdelijk werk hebt, moet je ook zorgen voor de administratieve werkzaamheden.

Wat moet je kunnen?

Je kunt je helemaal inleven in een rol. Je staat graag voor publiek en zelfs met een volle zaal kun je je perfect concentreren op je spel. Natuurlijk ben je bereid om daar heel veel voor te oefenen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je er goed uitziet en dat je fit bent. Om aan opdrachten te komen, is het verder belangrijk dat je een goede netwerker bent en dat je jezelf goed kunt ‘verkopen'. Ook moet je goed tegen kritiek kunnen.

Waar werk je?

Wat je speelt, hangt sterk af van waar je werkt en welke rollen bij jou passen. Het kan gaan om straattheater, acts bij feesten en festivals, voorstellingen in het theater tot aan het vermaken van kinderen op vakantie.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 4. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Zorg en welzijn

Dit is iets met:

Beroep delen

Beroep bewaren