Assistent dienstverlening en zorg (entree)

reactie(s)
Als assistent dienstverlening en zorg krijg je te maken met allerlei soorten mensen, bejaarden, kinderen, verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten.

Wat doe je?

Als assistent dienstverlening en zorg help je bijv. zieken, ouderen of gehandicapten met allerlei dagelijkse, huishoudelijke zaken. Dat betekent dat je bijvoorbeeld helpt met boodschappen doen. Of met koken en afwassen. Het kan ook gebeuren dat je mensen ondersteunt met het verzorgen van kinderen of huisdieren. En soms gaat het gewoon om een gezellig praatje. Ook doe je soms licht verzorgend werk, onder deskundige begeleiding van verpleegkundigen of andere hulpverleners. Kortom, je moet van alle markten thuis zijn! Je kan ook werkzaam zijn in de horeca.

Waar werk je?

Als assistent dienstverlening en zorg werk je in verschillende sectoren en branches. Verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, kleinschalige woonvormen, instellingen voor gehandicapten of in een ziekenhuis, bij zwembaden en sportverenigingen, in de kinderopvang, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, sociaal cultureel werk en speeltuinen. Iedereen die in de kinderopvang, de gehandicaptenzorg of het onderwijs werkt moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. In de kappersbranche werk je in kapsalons. In de schoonmaak- en glazenwassersbranche werk je onder meer in kantoren en scholen en bij facilitaire diensten van instellingen. In de gastvrijheidssector werk je in horecagelegenheden. Je voert je werk uit bij scholen, gemeentes, zorginstellingen, kantoren, conferentieoorden, in bedrijven als restaurants, zalencomplexen en cafés en in diverse productieomgevingen. Afhankelijk van het werk, voer je het uit op een vaste locatie of op verschillende locaties binnen één of meer gebouwen.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 1. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Zorg en welzijn

Dit is iets met:


Meer weten?


Beroep delen

Beroep bewaren