Fotograaf

reactie(s)

Wat doe je?

Als zelfstandig fotograaf of als freelancer werk je aan verschillende foto-opdrachten. Je coƶrdineert je eigen werkzaamheden en soms ook die van assistenten. Je ontwerpt, plant en maakt de foto's volgens de wensen van je opdrachtgever. Jij zorgt dat je klanten fantastische foto's krijgen! Werk je in een fotozaak, dan houd je je bezig met de verkoop van fotoapparatuur en aanverwante artikelen en met de afwerking van fotomateriaal. Daarnaast maak je foto's of fotoreportages in opdracht. Je maakt portretten, reclamefoto's, bruids- of modereportages. Of je kiest voor nieuwsfotografie, technische of industriƫle fotografie of fotografie voor wetenschap of techniek. Na je opleiding kun je aan de slag als zelfstandig fotograaf of in een fotozaak. Als je eenmaal werkt, kun je je verder ontwikkelen door cursussen te volgen. Je kunt ook meteen doorleren. Zo kun je de hbo-opleiding Fotografie of Docent Beeldende Kunst en Vormgeving doen.

Wat moet je kunnen?

Je hebt een goed gevoel voor compositie en kleur en je weet de sterke kanten van mensen of van de omgeving naar voren te halen. Ook kun je goed luisteren. Bovendien moet je alles weten van de technische kant van fotograferen. Verder ben je commercieel ingesteld en kun je je werk goed plannen. Welke opleiding moet je hiervoor volgen? Als je fotograaf wilt worden, kies je voor de opleiding AV-productie met als uitstroom Fotograaf (niveau 4).

Waar werk je?

Als freelancer word je ingehuurd door bijvoorbeeld reclamebureaus, mediabedrijven, overheid en/of particulieren. Afhankelijk van de opdracht en je specialisatie werk je in de studio of op locatie.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 4. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Media en vormgeving

Dit is iets met:

Beroep delen

Beroep bewaren