Luchtvaartdienstverlener

reactie(s)

Wat doe je?

Reizen naar verre landen, kennis maken met andere culturen, veel van de wereld zien… Allemaal romantische beelden die mensen bij de luchtvaartsector hebben. Maar… in de luchtvaartsector wordt natuurlijk, net als op andere plekken, hard gewerkt! En het is verantwoordelijk werk, want het gaat om de veiligheid van de passagiers. Als luchtvaartdienstverlener ontvang je de passagiers. Je begeleidt hen voor, tijdens en na de vlucht. Veiligheid is natuurlijk heel belangrijk. Je let erop dat de procedures gevolgd worden en grijpt in als dat niet gebeurt. Voor de luchtvaartdienstverlener is de zorg voor de (vlieg)veiligheid van groot belang, zowel op de luchthaven als in het vliegtuig. Je doet dit onder andere door erop te letten dat de procedures gevolgd worden en door in te grijpen wanneer dat niet het geval is. Als je op een luchthaven werkt, begeleid je bijvoorbeeld de passagiers bij het inchecken. Je neemt de bagage aan en labelt die. Ook beman je de (informatie)balie. Verder begeleid je passagiers die extra begeleiding nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze in een rolstoel zitten. Als je in een vliegtuig werkt als cabinemedewerker, informeer je de passagiers tijdens de vlucht en verzorg je hen.

Wat moet je kunnen?

Je moet rekening houden met allerlei belangen: strenge veiligheidseisen die aan de luchtvaart gesteld worden door bijvoorbeeld de overheid, economische belangen van luchtvaartmaatschappijen en het belang van de passagier, die comfortabel wil reizen.

Waar werk je?

Je werkt bij een luchtvaartmaatschappij, een afhandelingbedrijf, de luchthaven of één van de ondersteunende bedrijven voor de luchtvaartsector.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 4. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Transport, scheepvaart en logistiek

Dit is iets met:


Beroep delen

Beroep bewaren