Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

reactie(s)

Wat doe je?

In een ziekenhuis worden mensen onderzocht, geopereerd en verzorgd. Daarbij zijn medische hulpmiddelen nodig. Deze moeten na gebruik gereinigd en ontsmet worden. Hierdoor kunnen ze opnieuw gebruikt worden. Je zorgt ervoor dat de medische hulpmiddelen worden vervoerd van bijvoorbeeld de operatiekamer naar de CSA. Op de CSA (of in het sterilisatiebedrijf) reinig, desinfecteer en steriliseer je de medische hulpmiddelen. Dit gebeurt altijd volgens vaste regels. Je zorgt ervoor dat er genoeg steriele medische hulpmiddelen in het magazijn liggen en dat de kwaliteit ervan goed is.   

Wat moet je kunnen?

Je moet nauwkeurig kunnen werken. In je beroep heb je verder veel met andere mensen te maken, zoals verpleegkundigen, mensen die als assistent op de operatiekamer werken, instrumentmakers, enzovoort. Je moet dus ook goed kunnen communiceren. Ook moet je het leuk vinden om te blijven studeren, want er komen vaak nieuwe medische hulpmiddelen waar je mee moet leren werken.

Waar werk je?

Als medewerker steriele medische hulpmiddelen werk je op de Centrale sterilisatieafdeling (= CSA) van een ziekenhuis of in een sterilisatiebedrijf.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 3. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek

Dit is iets met:


Meer weten?


Beroep delen

Beroep bewaren