Medewerker Uurwerktechniek

reactie(s)

Wat doe je?

Klokken en horloges worden al sinds de 16e eeuw gebruikt om aan te geven hoe laat het is. Als uurwerktechnicus repareer en onderhoud je allerlei uurwerken. Niet alleen mechanische, maar ook elektronische en elektrische horloges en klokken. Je werk bestaat uit het beoordelen van de aangeleverde klokken en horloges. Je bepaalt de stijl en ouderdom van het uurwerk en soms de waarde. Je stelt vast welke storingen en gebreken er zijn en hoe je die op kunt lossen. Je schat in wat het gaat kosten om het uurwerk te herstellen. Je haalt de uurwerken helemaal uit elkaar en maakt ze schoon. Je vervangt of herstelt de versleten onderdelen en zet alles weer in elkaar. Tijdens de montage smeer je het uurwerk en stel je het af. En aan het eind controleer je natuurlijk of alles nog werkt!

Wat moet je kunnen?

Je moet het niet erg vinden om alleen of met maar een paar collega’s te werken. Ook moet je technisch inzicht hebben. En als je een eigen bedrijf wilt beginnen, moet je ook zakelijk inzicht hebben!

Waar werk je?

Je werkt als zelfstandig ondernemer of bij een reparatieatelier van een importeur, een uurwerkmaker of van een juwelier.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 3. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek

Beroep delen

Beroep bewaren