Muzikant

reactie(s)

Wat doe je?

Als muzikant kun je werken op verschillende podia, van poppodium en theater tot jongerencentrum en buurthuis. Of je maakt muziek op straat of bij feesten en andere gelegenheden. Een heel andere richting waar je voor kunt kiezen, is die van producerend muzikant, waarbij je in de studio als producer, sounddesigner of maker van muziek in opdracht aan de slag gaat. Verder verdienen veel muzikanten geld met het geven van muzieklessen. Ook kun je als muzikant gaan werken in de wereld van entertainment, horeca en toerisme.

Wat moet je kunnen?

Je maakt muziek, je speelt een of meer instrumenten en/of je zingt. Soms schrijf je muziek en produceer je het ook. Je speelt voor publiek en bij studio-opnames. Je oefent en repeteert. Naast deze muzikale activiteiten zorg je voor de techniek en promotiemateriaal. Bovendien regel je optredens en interviews voor jezelf en je band.

Waar werk je?

Als muzikant maak je allerlei soorten muziekproducties, van liedjes tot jingles. Je treedt op bij concerten, bruiloften, (bedrijfs)feesten, musicals, radio- en televisie-uitzendingen. Wat moet je kunnen? Natuurlijk ben je erg muzikaal. Je bespeelt een instrument of je kunt goed zingen. Je bent bereid om eindeloos te oefenen zodat je muziek perfect klinkt. Je moet handig zijn met technische hulpmiddelen, weten wat je wilt en jezelf en je product goed kunnen verkopen. Ook moet je kunnen samenwerken met andere band- of orkestleden en met de technische medewerkers. Bovendien moet je je eigen werk én dat van anderen goed kunnen beoordelen en bespreken. Na afloop van de opleiding kun je, als je goed bent, aan de slag als uitstroom Muzikant. Als je eenmaal werkt, kun je je verder ontwikkelen door cursussen en workshops te volgen. Je kunt ook meteen doorleren aan een hbo-opleiding voor Docent Muziek, Theater, Muziek, Conservatorium en de kleinkunstacademie.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 4. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Zorg en welzijn

Dit is iets met:

Beroep delen

Beroep bewaren