Patissier

reactie(s)
Als patissier maak je allerlei soorten gebak en taart. Je bent erg creatief en vindt het leuk om steeds weer nieuwe lekkere dingen te bedenken en te maken. Het is afwisselend werk. Je ontwerpt, vervaardigt, presenteert exclusieve patisserie producten. Het is handmatig en ambachtelijk werk. Je past verfijnde technieken toe en complexe productiemethoden zodat er géén afwijkende patisserieproducten ontstaan. Het moet er strak uitzien. Je moet de producten kunnen beoordelen en kunnen signaleren wanneer producten afwijken.Vervolgens ga je analyseren wat de oorzaak van de afwijking is en ga je knelpunten oplossen.

Wat doe je?

Je maakt allerlei soorten exclusieve banketproducten. Mooie gebakjes of prachtige taarten. Je bedenkt nieuwe variaties op klassieke recepten en thema's. Daarnaast doe je de inkoop en de planning van het werk. Je bent creatief, vernieuwend, flexibel, je kan goed improviseren en je bent gedreven. Je werkt zorgvuldig en hygiënisch kunnen werken. Je bent een echte teamspeler met een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat moet je kunnen?

Je bent een echte vakspecialist op het gebied van luxe gebak en zoetwaren. Bij het maken van de patisserieproducten maakt je gebruik van verfijnde en vernieuwende technieken. Het is zwaar werk met een hoog tempo.

Waar werk je?

Je werkt in een banketbakkerij of exclusieve patissier. Ook kan je denken aan werkzaamheden in relatie tot catering, evenementen, buffetten, (thema)feesten en dergelijke. Ook in hotels en restaurants wordt het beroep van patissier uitgeoefend. Soms worden werkzaamheden op externe locaties uitgevoerd.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 4. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Horeca en bakkerij

Beroep delen

Beroep bewaren