Pianotechnicus

reactie(s)

Wat doe je?

Een piano is gemaakt van hout. Als dat vochtig wordt, zet het uit. En als het droger wordt, krimpt het. Daardoor verandert de spanning van de snaren die aan de binnenkant van de piano zitten. En daardoor verandert de hoogte van hun tonen en klinkt de piano vals. Als pianostemmer – de naam zegt het al – stem je de piano; je zorgt ervoor dat hij niet meer vals klinkt. Ook zorg je voor het onderhoud van de piano en adviseert de klant erover. Soms merk je tijdens het pianostemmen dat de piano gerepareerd moet worden. Dit kun je zelf, of samen met collega’s, doen in de werkplaats. Waar hierboven ‘piano’ staat, kun je ook ‘vleugel’ lezen. Concertpianisten spelen meestal op een vleugel, de professionele versie van de piano. Omdat zo’n vleugel heel intensief gebruikt wordt tijdens een concert, moet hij voor ieder optreden opnieuw gestemd worden! 

Wat moet je kunnen?

Je moet goed kunnen luisteren om een piano te kunnen stemmen. Verder moet je kunnen plannen en je administratie kunnen bijhouden, want als pianostemmer ben je meestal verantwoordelijk voor je eigen werkzaamheden.

Waar werk je?

Als pianotechnicus werk je vanuit je eigen bedrijf of als medewerker van een pianotechnisch bedrijf. Je komt regelmatig bij de mensen thuis om hun piano te onderhouden en te stemmen. Ook ga je naar muziekscholen, conservatoria, theaters en muziekcentra.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 3. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek

Dit is iets met:

Beroep delen

Beroep bewaren