Scheeps- en jachtbouwkundige

reactie(s)

Wat doe je?

Nederland heeft een naam hoog te houden als het gaat om scheeps- en jachtbouw. In vroeger tijden was Nederland het land om je schip te bouwen. Tegenwoordig maken we vooral specialistische schepen. Als het echt om goede schepen gaat. Als scheeps- en jachtbouwkundige werk je mee aan de bouw of reparatie van een schip. Daarbij zijn er verschillende fases. Eerst zorg je ervoor dat jouw werf de opdracht krijgt om een schip te bouwen of te repareren. Je maakt een offerte, een begroting, een planning en een basisontwerp. Als jouw werf de opdracht krijgt, stel je een contract op en plan je het werk. Ook doe je wat er nodig is om dat werk voor te bereiden, zoals het inhuren van andere bedrijven. Vervolgens zorg je ervoor dat de opdracht uitgevoerd wordt. Als het schip klaar is, zorg je ervoor dat het bij de klant terechtkomt.

Wat moet je kunnen?

Je hebt een veelzijdige taak. Je moet commercieel zijn, weten wat je kunt verkopen en daar geld mee verdienen. Daar heb je ook technische kennis voor nodig. Je moet, als het nodig is, ook kunnen meewerken aan de bouw of reparatie van het schip. Processen begeleiden en sturen, oplossingen kunnen bedenken als het even tegenzit.

Waar werk je?

Als scheeps- en jachtbouwkundige werk je op een werf in de scheeps- of jachtbouw. Op de werf wordt het schip of het jacht gebouwd of gerepareerd. Wat er wordt gebouwd, verschilt per werf. Het kan een luxe jacht zijn, maar ook een multifunctioneel of specialistisch schip.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 4. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Transport, scheepvaart en logistiek

Beroep delen

Beroep bewaren