Technicus mechatronica systemen

reactie(s)

Wat doe je?

Volautomatische melkmachines, lasrobots, sorteermachines, kopieermachines, liften: het zijn kenmerkende voorbeelden van mechatronische machines. Hierbij wordt het mechanisme bestuurd door elektronica. De werkzaamheden worden meestal binnen het bedrijf uitgevoerd. Daarnaast komt het voor dat machines/installaties geheel op locatie worden samengebouwd dan wel afgebouwd. De technicus mechatronica systemen is breed inzetbaar en is vaak betrokken bij het opleveren van het product/werk. Hij werkt zowel binnen het eigen bedrijf als op locatie bij de klant. Op locatie is hij aanspreekpunt voor de eigen monteurs als ook voor onderaannemers en derden. Het werk ligt op het gebied van werktuigbouwkunde, mechanica, elektrotechniek, hydrauliek en pneumatiek. Dat scheelt heel veel mensenwerk en zorgt ervoor dat bedrijven genoeg kunnen produceren. Als technicus mechatronica systemen werk je samen met klanten aan de ontwikkeling van deze volledig geautomatiseerde machines. Zonder hun werk zouden boeren weer met de hand moeten melken, kun je geen kopietjes meer maken en moet je zelfs heel hoge appartementengebouwen altijd met de trap.

Wat moet je kunnen?

Jij bent degene die deze machines bouwt, bij de klant installeert én zorgt dat ze goed werken. Dat is dus technisch werk maar ook creatief. En je moet goed met klanten kunnen omgaan want regelmatig kom je ook bij de klant over de vloer.

Waar werk je?

De technicus mechatronica systemen is werkzaam bij zowel kleine als (zeer) grote elektrotechnische en metaalbedrijven in industrie en apparatenbouw. Het gaat hier zowel om toeleverende bedrijven die halffabricaten aanleveren als om bedrijven die het complete eindproduct, zoals mechatronische producten en/of machines vervaardigen.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 4. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Techniek en procesindustrie

Dit is iets met:

Beroep delen

Beroep bewaren