Verspaningstechnoloog

reactie(s)
Als verspaningstechnoloog maak je zeer ingewikkelde producten. Daarbij maak je gebruik van verspanende technieken zoals CNC draaien, slijpen, polijsten en frezen. CNC is een techniek waarbij metaalbewerkingen worden uitgevoerd met behulp van de computer. Je kunt goed zelfstandig, geconcentreerd, systematisch en nauwkeurig werken. Je bent handig, creatief en je hebt een goed ruimtelijk inzicht. Problemen kun je analyseren en oplossen en je kunt goed met andere collega's over je vak praten, zoals de werkvoorbereider, de productiemanager en de ontwerper. .

Wat doe je?

Je bent een vakspecialist. Je bent breed inzetbaar en denkt mee over het maken van producten. Je schrijft CNC-programma's voor het 24/7 productieproces en je bewaakt het bewerkingsproces. Je maakt complex enkelvoudige, eventueel seriematig en samengestelde onderdelen van gereedschappen, apparaten en instrumenten die uiterst nauwkeurig moeten werken. Soms is er sprake van een halffabricaat, maar het kan ook om een eindproduct gaan.

Wat moet je kunnen?

Nauwkeurig en zorgvuldig. Dit is van belang bij alle werkzaamheden van de verspaningstechnoloog. Je werkt rustig, bedachtzaam en geconcentreerd. Er gelden hoge eisen aan maatvoering en de kwaliteit voor de producten die je maakt. Je bent kwaliteitsbewust en je kan goed communiceren. Je bent waakzaam op fouten en afwijkingen tijdens het werk.

Waar werk je?

Je werkt in de metaalindustrie. Op een afdeling machinaal verspaning in de productie. Dit zijn toeleverende bedrijven aan bijvoorbeeld de machine-, transportmiddelen-,elektrotechnische- en medische en optische industrie.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 4. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Techniek en procesindustrie

Dit is iets met:

Beroep delen

Beroep bewaren