Bibliotheekmedewerker

reactie(s)
Digitale toepassingen op alle mogelijke fronten worden steeds belangrijker. Een bibliotheek is niet alleen een plek waar je een boek leent. Het gaat om de vraag hoe je informatie zoekt. Dat vraagt om een nieuwe functie van de bibliotheek met als belangrijkste doelstelling het ontwikkelen van mensen. Je belangrijkste taak als bibliotheekmedewerker is het bieden van goede informatiebemiddeling en goede begeleiding. Je zorgt voor een aantrekkelijk ingerichte, verrijkte en toegankelijke omgeving waar mensen informatie kunnen vinden. Je bent een netwerker, die openstaat voor vernieuwingen in het vak en veranderingen in de samenleving. Je bent klantgericht, proactief en communicatief vaardig. Je bent ondernemend, leergierig, initiatiefrijk en kan buiten kaders denken. Je past in deze tijd, waarin het aanbod verandert van papier naar digitaal.

Wat doe je?

Je bemiddelt tussen klant en informatie. Je adviseert en je leert de klant informatievaardigheden. Je voert projecten en activiteiten uit en je beheert en presenteert het informatie-/media-aanbod.

Wat moet je kunnen?

Je bent het aanspreekpunt voor klanten. Zij komen bij jou met allerlei vragen over allerlei onderwerpen. Als je het antwoord niet weet, help je de klant zo goed mogelijk op weg met zelf zoeken. Je vertelt hoe je kunt zoeken in de bibliotheek, op internet en in databanken. Soms heeft een klant wat te klagen. Dan probeer je ook zo goed mogelijk te helpen, zodat hij of zij weer tevreden naar huis gaat.

Waar werk je?

Je werkt in een bibliotheek of mediatheek.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 4. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Economie en administratie

Dit is iets met:

Beroep delen

Beroep bewaren