Chauffeur wegvervoer

reactie(s)

Wat doe je?

Als chauffeur wegvervoer vervoer je lading van de ene plek naar de andere. Binnen of buiten Nederland. Als je je laad- en losgegevens gekregen hebt, bepaal je welke route het handigst is. Daarbij houd je natuurlijk rekening met de rij- en rusttijden: in een wet is vastgelegd hoe lang je achter elkaar mag rijden. De lading die je vervoert, bepaalt met wat voor vrachtwagen je rijdt. Bijvoorbeeld een bakwagen met of zonder aanhanger, een veewagen, een koelwagen of een tankwagen.

Wat moet je kunnen?

Als chauffeur ben je verantwoordelijk voor de vrachtwagen en bijbehorende hulpmiddelen, de lading, de veiligheid van de medeweggebruikers en zichzelf, het milieu (zuinig rijden) en het volgens afspraak en op tijd bij de klant afleveren van de lading. Omdat je een groot deel van de dag in de vrachtwagen zit, moet je ertegen kunnen om alleen te zijn. Ook moet je het natuurlijk leuk vinden om auto te rijden. Verder moet je het niet erg vinden om op onregelmatige tijden te werken, bijvoorbeeld ’s nachts als het rustig op de weg is. Als chauffeur wegvervoer vertegenwoordig je je werkgever bij de klanten en op de weg. Door je gedrag en uiterlijk ben je het visitekaartje van het bedrijf.

Waar werk je?

Als chauffeur wegvervoer werk je bij een transportonderneming, een eigen vervoerder of andere bedrijven die een transportafdeling hebben. Je werkplek is de vrachtwagen.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 2. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Transport, scheepvaart en logistiek

Dit is iets met:

Beroep delen

Beroep bewaren