Matroos binnenvaart

reactie(s)

Wat doe je?

Als matroos ondersteun je je leidinggevende (schipper of kapitein) bij allerlei werkzaamheden. Je woont en werkt op het schip, samen met je collega's. Dus je moet het ook goed kunnen vinden met anderen. Je voert allerlei werkzaamheden uit. Je bepaalt waar de reis naar toe gaat en hoe je daar op de snelste en goedkoopste manier komt. Op de plaats van bestemming sta je voor op het schip om te helpen bij het afmeren. Je bent de oren en de ogen van de schipper als je een sluis of brug passeert. Je helpt bij het laden en lossen en het schoonhouden van het schip. Ook onderhoud je het schip en voert kleine reparaties uit.

Wat moet je kunnen?

Je moet goed kunnen samenwerken met je collega's en met de schipper of kapitein. Je moet kunnen zien hoe het schip reageert als de schipper vaart of als je aan het laden bent. Veiligheid voorop! Als er een calamiteit ontstaat moet je actie ondernemen of zelfs de schipper vervangen als het moet! Varen gebeurt dag en nacht, dus je moet ook onregelmatig kunnen werken. Niet gehecht zijn aan je bedje als het drie uur 's nachts is.

Waar werk je?

Je werkt aan boord van een schip of een werktuig op het water. Een schip ligt niet altijd stil, dus je ziet wat van Nederland en de rest van Europa. Er zijn verschillende soorten schepen. Ze vervoeren bijvoorbeeld zand of grind (bulkvaart), containers, passagiers, ijzererts of vloeistoffen (tankvaart). Wat je ook om je heen ziet, het kan vervoerd zijn met een schip.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 2. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Transport, scheepvaart en logistiek

Dit is iets met:

Beroep delen

Beroep bewaren