Scheepswerktuigkundige alle schepen

reactie(s)

Wat doe je?

Heb je er weleens aan gedacht dat er op het water heel wat beroepen te vinden zijn? Als scheepswerktuigkundige werk je in de machinekamer waar je zorgt dat de machines dag en nacht werken en het schip zo veilig van A naar B vaart. Je werkt daarbij nauw samen met de stuurman. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor een veilige vaart.

Wat moet je kunnen?

Je bent vaak wat langer van huis, van enkele weken tot enkele maanden. Daar staat tegenover dat je dan ook weer langer thuis bent. Dat moet je wel leuk vinden. Je bent van alle markten thuis: navigeren, manoeuvreren, onderhoud plegen, communiceren, samenwerken met diverse partijen. Je collega's hebben niet altijd de Nederlandse nationaliteit. Je moet het daarom ook leuk vinden om met verschillende culturen om te gaan. Stressbestendig zijn is belangrijk. Als er een calamiteit ontstaat moet je goed kunnen handelen.

Waar werk je?

Je werkt aan boord van verschillende typen schepen. Containers, passagiers, olie of gas, chemicalien of juist andere objecten, het kan allemaal worden vervoerd met een zeeschip. Je vaart over de gehele wereld. Geen zee te hoog, geen oceaan te diep of je kunt er met je schip naar toe varen. Als scheepswerktuigkundige werk je in de machinekamer.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 4. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Transport, scheepvaart en logistiek

Beroep delen

Beroep bewaren