Stuurman alle schepen

reactie(s)

Wat doe je?

Heb je er weleens aan gedacht dat er op het water heel wat beroepen te vinden zijn? Als stuurman zorg je ervoor dat passagiers en spullen op een goede manier van de ene plek naar de andere gebracht worden. Containers bijvoorbeeld die van China naar de haven van Rotterdam gebracht moeten worden. Of een cruiseschip met duizenden vakantiegangers. Je zorgt dat het schip zeeklaar is, je voert de navigatie, je geeft leiding aan bemanningsleden en werkt samen met andere dienstverleners (zoals de loods, de sleepdienst, de bootman en de havenautoriteiten) bij de havenaanloop.

Wat moet je kunnen?

Je bent vaak wat langer van huis, van enkele weken tot enkele maanden. Daar staat tegenover dat je dan ook weer langer thuis bent. Dat moet je wel leuk vinden. Je bent van alle markten thuis: navigeren, manoeuvreren, onderhoud plegen, communiceren, samenwerken met diverse partijen. Je collega's hebben niet altijd de Nederlandse nationaliteit. Je moet het daarom ook leuk vinden om met verschillende culturen om te gaan. Stressbestendig zijn is belangrijk. Als er een calamiteit ontstaat moet je goed kunnen handelen.

Waar werk je?

Je werkt aan boord van verschillende typen schepen. Containers, passagiers, olie of gas, chemicalien of juist andere objecten, het kan allemaal worden vervoerd met een zeeschip. Je vaart over de gehele wereld. Geen zee te hoog, geen oceaan te diep of je kunt er met je schip naar toe varen. Als stuurman werk je op de brug.

Deze opleiding heb je nodig

Voor dit beroep is er een opleiding op Niveau 4. Hoe zit het met niveaus in het mbo?

Dit beroep valt in het domein

Transport, scheepvaart en logistiek

Dit is iets met:

Beroep delen

Beroep bewaren